Home

Nieuws 220 x bekeken

Onderzoek naar dodelijke listeria-uitbraak VS

Washington - Leden van het Amerikaanse congres stellen een onderzoek in naar de listeriabesmetting op een meloenenbedrijf in Colorado afgelopen maand. Dat meldt persbureau Reuters.

De congresleden hebben de eigenaren van het besmtte bedrijf per brief opgeroepen om een verklaring af te leggen en documenten rondom de listeria-uitbraak te overleggen. Bij de uitbraak kwamen 25 mensen om het leven en 123 mensen werden ziek. Volgens de U.S. Food and Drug Administration (FDA) ligt de oorzaak in onhygiënische omstandigheden tijdens het verpakken van de meloenen.

Ook de FDA en Centers for Disease Control and Prevention worden gehoord. De congresleden willen weten hoe toekomstige uitbraken kunnen worden voorkomen. In de VS zijn geregeld terugroepacties vanwege listeria in vleeswaren en kaas, maar zo'n ernstige uitbraak van de bacterie in groente en fruit komt zelden voor.

Voor ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakke gezondheid zijn een risicogroep. De symptomen, zoals koorts, spierpijn en diarree, treden echter soms pas maanden na de besmetting op.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.