Home

Nieuws

Oeso: meer geld voor innovatie in nieuw GLB

Parijs – Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet flink investeren in innovatie.

Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een woensdag gepubliceerd rapport. Ook is er meer inzet nodig om de milieuprestaties van de agrarische sector te verbeteren, dienen marktbelemmeringen te worden weggenomen en zijn maatregelen voor risicomanagement dringend gewenst.

”De toenemende vraag en stijgende grondstoffenprijzen bieden boeren en overheden geweldige kansen”, zei directeur Ken Ash van de afdeling Handel en Landbouw tijdens de perspresentatie. ”Wij hebben nu de mogelijkheid de brede inkomenssteun om te vormen in investeringen in een sterke en concurrerende agrifoodsector.”

De aanbevelingen van de Oeso sluiten aardig aan op het wensenlijstje van Nederland. Ook staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) pleit voor meer geld voor innovatie en de (geleidelijke) omvorming van het toeslagenstelsel naar een systeem van beloningen voor publieke diensten.

Op 12 oktober presenteert eurocommissaris Dacian Ciolos in Brussel zijn plan voor het GLB na 2013. Een groot aantal ideeën is al uitgelekt, zoals de maatregelen ter vergroening van de bedrijfstoeslagen. Ook heeft hij voorstellen gedaan voor een herverdeling van het budget over de oude en nieuwe lidstaten. Naar verluidt telt Ciolos’ plan zo’n 1.500 pagina’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.