Home

Nieuws 287 x bekeken

Obama ondertekent nieuwe vrijhandelsverdragen

Washington - De Amerikaanse president Barack Obama heeft drie vrijhandelsverdragen met Zuid-Korea, Colombia en Panama ondertekend, ondanks tegenstand uit zijn eigen partij. Dat meldt persbureau Reuters.

Het verdrag met Korea is het grootste handelsverdrag sinds het Nafta-verdrag met Canada en Mexico in 1994. Met directe ingang hoeven er geen heffingen meer te worden betaald over tweederde van de agrarische export en binnen vijf jaar vervallen de heffingen over 95 procent van industriële en consumentenproducten.

Voor producten uit Colombia en Panama gold al langer dat er geen heffingen hoefden te worden betaald. Met het huidige verdrag vervallen ook de meeste heffingen voor agrarische en industriële producten uit de VS.

Bedrijven als Boeing en Caterpillar steunden de drie verdragen. De uitvoer van tarwe, mais, soja, varkensvlees en rundvlees moet miljarden dollars extra opbrengen. Ook moet het de geplaagde Amerikaanse economie zo'n 70.000 banen opleveren.

Het Amerikaanse verdrag kan de Europese positie ondermijnen. De VS exporteerde in 2010 voor 5,3 miljard dollar (3,8 miljard euro) aan landbouwproducten naar Zuid-Korea. Daarmee is Zuid-Korea momenteel de vijfde grootste exportmarkt voor de Amerikaanse landbouw.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.