Home

Nieuws 243 x bekeken

Nieuw onderzoek naar risico’s boringen schaliegas

Den Haag – Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) laat onafhankelijk onderzoek verrichten naar de gevolgen van boringen naar schaliegas. Die toezegging deed hij donderdag tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Het onderzoek moet voor de zomer gereed zijn. Het boren naar schaliegas, dat met name in Noord-Brabant in de bodem zit, is omstreden. Tegenstanders vrezen dat de winmethode, waarbij gesteente gekraakt wordt door er water met zand en chemicaliën op te spuiten, het risico op vervuiling van het grondwater met zich meebrengt.

Eerder deze week bepaalde de rechtbank van Den Bosch dat de gemeente Boxtel geen tijdelijke ontheffing voor proefboringen had mogen verlenen. Verhagen verwacht dat de initiatiefnemer, Brabant Resources, binnenkort een nieuwe vergunningaanvraag zal indienen.

In de Verenigde Staten komen boringen naar schaliegas op grote schaal voor; er zijn reeds bijna een half miljoen boorputten. Maar ook daar bestaat er verzet van omwonenden. In Frankrijk is de winning van schaliegas niet toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.