Home

Nieuws

Nederlands-Indiase samenwerking op gebied kwekersrecht

Roelofarendsveen – De Nederlandse overheid ondersteunt een aantal landen bij de opzet van een kwekersrechtsysteem. Daarmee wil het de afzet bevorderen.

Naktuinbouw, een van de grootste onderzoeksinstellingen voor kwekersrecht in de wereld, wordt daarbij ingezet. Nederland is één van de toplanden in de wereld als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe rassen in de voedingstuinbouw, siergewassen en pootaardappelen. Nederlandse bedrijven willen graag hun rassen wereldwijd afzetten.

In het kader van het G2G-programma met India loopt er onder andere een project waarin Nederland de Indiase overheid helpt bij het verbeteren van het kwekersrechtsysteem voor nieuwe plantenrassen.

India, met zijn populatie van 1,2 miljard mensen, staat voor grote uitdagingen op het gebied van land- en tuinbouw voor de voedselvoorziening. Naarmate de levensstandaard hoger wordt, ontstaat er ook meer vraag naar sierteeltproducten, zoals snijbloemen. Dit kan ook een interessant exportproduct zijn. Erg belangrijk is het, zowel voor de voedselgewassen als voor de sierteelt, te kunnen beschikken over de best mogelijke rassen die waar ook ter wereld ontwikkeld zijn.

Hierbij is het belangrijk dat er een goed kwekersrechtsysteembestaat (vorm van bescherming van intellectueel eigendom waarbij licenties betaald worden door de gebruiker van een plantenras). Dan pas zullen internationale bedrijven hun nieuwste rassen op de Indiase markt brengen. Ook voor Indiase veredelingsbedrijven zelf is het interessanter om aan productontwikkeling te werken als ze via kwekersrecht hun veredelingsinspanningen vergoed krijgen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.