Home

Nieuws 311 x bekeken 8 reacties

Natuur en Milieu: beter eten en minder dieren

Utrecht – Nederlanders moeten minder vlees gaan eten en de veehouderij moet worden beperkt in het gebruik van de milieuruimte.

Dat zijn twee voorstellen die Natuur en Milieu doet in een rapport over de positie van het Nederlandse milieu ten opzichte van de rest van Europa.

Volgens Natuur en Milieu moet de vleesconsumptie naar beneden. De overheid moet innovaties in de ontwikkeling van nieuwe plantaardige eiwitproducten stimuleren, gecombineerd met een hoger btw-tarief voor vlees.

Volgens Natuur en Milieu staat Nederland er op meerdere fronten niet goed op. De bodem in Nederland is van alle Europese landen het meest verontreinigd met stikstof en fosfaat. Belangrijke bron daarvan is de veehouderij en – indirect – de kunstmestindustrie.

De waterkwaliteit in Nederland komt volgens Natuur en Milieu in gevaar door het gebruik van mest en kunstmest, maar ook door de sterke toename van het bestrijdingsmiddel imidacloprid.

Natuur en Milieu bepleit de instelling van een Autoriteit Milieugebruiksruimte Veehouderij, die moet garanderen dat schone lucht en waardevolle natuur niet meer lijden onder de uitstoot vanuit de veehouderij. De nieuwe autoriteit moet de schaarse ruimte eerlijk verdelen, zonder extra kosten voor de boer, zegt de milieubeweging.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  betere prijzen,minder ambtenaren...

 • no-profile-image

  Jippie! Een nieuwe autoriteit en nog meer regeltjes!

 • no-profile-image

  Als de overheid de veehouderij graag in dit land wil houden (met uiteraard de economische bedrijvigheid die daarbij hoort), dan zal zij eindelijk eens met de billetjes bloot moeten wat betreft de fouten in de mestwet. Zo niet, dan zijn we overgeleverd aan dit soort milieufanaten.

 • no-profile-image

  ok helemaal mee eens, we gaan als het aan deze gasten ligt naar een totaal neo-communistische samenleving. Ons leefpatroon onze uitgaven en ons leefpatroon word geregeld door de overheid.Ik heb een betere oplossing n.l alle subsidie en belasting voordelen die deze debielen krijgen opheffen.En als we het dan toch hard moeten spelen een totaal verbod op deze idiote clubjes zodat we hier geen energie aan hoeven te verspillen . In het regeerakkoord staat dat er meer eigen verantwoordelijkheid moet worden genomen.

 • no-profile-image

  dus ook de boeren op eigen benen en subsidies eraf

 • no-profile-image

  Doen we. En de consument gaat dan uiteraard weer eens normaal voor zijn voedsel betalen. Tenslotte zijn de subsidies consumentensubsidies.

 • no-profile-image

  Natuur en Milieu doet er goed aan om eens over hun eigen rapport na te denken. Daarbij na gaan wat de gevolgen (kunnen) zijn, namelijk minder vleesconsumptie betekend minder dieren nodig, minder dieren = minder meststoffen = minder plantenvoedsel = meer kunstmest nodig om genoeg plantaardig voedsel te hebben = meer aanslag op natuur en milieu. Maar daar zijn ze bij natuur en milieu nog niet komen ze ook niet doordat ze te weinig vlees eten.

 • no-profile-image

  Hoe kan Natuur en Milieu >imidacloprid< gebruik koppelen aan veehouderij. Voor intensieve veehouderij wordt bijna al het voer geimporteerd of bestaat uit afval van de voedsel industrie. Imidacloprid wordt uitsluitend gebruikt in de planten teelt en die willen de milieu bewuste vrienden juist uitbreiden door gras en maisland te veranderen in eiwit producerende percelen. Dit geeft dan weer een nieuwe mogelijkheid om meer imidacloprid te gebruken ten behoeve van een top opbrengt aan soja of lupinen, die nodig zal zijn om al het vlees te vervangen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.