Home

Nieuws 206 x bekeken

NVP: kosten salmonellakip soms hoger dan opbrengst

Barneveld – De kosten voor het verhitten of vernietigen van vlees van oude leghennen zouden wel eens hoger kunnen liggen dan de opbrengst. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Pluimveevlees moet vanaf 1 december dit jaar vrij zijn van salmonella Enteritidis en Typhimurium. Pluimveeslachterijen moeten het met deze bacteriën besmette vlees van kuikens en oude leghennen na die datum verhitten of vernietigen. Zij hebben gekozen voor het verhitten, omdat het dan nog redelijk wat opbrengt.

De opbrengst van oude leghennen ligt veel lager (rond € 0,35 per kilo) dan die voor vleeskuikens. ”Leghennenhouders moeten daarom goede afspraken met de slachter van hun uitgelegde dieren maken over de kosten bij het ontdekken van de hierbovengenoemde verboden salmonellasoorten. Anders kan de netto opbrengst nog wel eens negatief zijn na aftrek van de kosten”, stelt de NVP in zijn vandaag verschenen nieuwsbrief.

Of registreer je om te kunnen reageren.