Home

Nieuws

NFO sluit GMO-geld voor handelshuis niet uit

Zoetermeer – De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) wil met LTO dat ook telers bij niet-erkende telersverenigingen recht krijgen op steun uit de Europese GMO-regeling.

Nu wordt jaarlijks nog een kleine 100 miljoen euro verdeeld over een aantal erkende verenigingen. In de fruitteelt is dat onder meer Coforta, Fruitmasters en veiling Zuid-Limburg.

Als het aan de NFO ligt, moeten ook telers bij een handelshuis die steun kunnen ontvangen. ”Als dat de positie van de telers verbetert, is de NFO voor”, zegt voorzitter Johan van Haarlem.

GMO moet zo helpen tot een structuurverandering te komen in de fruitteeltafzet. ”We moeten kijken naar andere organisatievormen. Je kunt daarvoor naar de glastuinbouw kijken. Hoe zit Fresq in elkaar, dat is een andere vorm van samenwerking. Kun je je op die manier misschien organiseren?”

De NFO blijft wel vasthouden aan de eis dat producenten zich moeten organiseren om in aanmerking te komen voor GMO-steun.

LTO is met NFO van mening dat de huidige eisen aan GMO-verstrekking niet tot verbetering heeft geleid van de positie van telers. Een toelichting kon LTO niet geven. Het standpunt van beide organisaties wordt ingebracht in een evaluatie voor GMO voor de regeling na 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.