Home

Nieuws 194 x bekeken

Minister was 'beschikbaar' voor de maffia

Palermo - De Italiaanse minister van Landbouw, Saverio Romano, had als parlementariër in 2003/04 een ,,verhouding van duurzame beschikbaarbeid'' voor de wensen van de beruchte maffiafamilie Ciancimino. Die kon bijvoorbeeld een wetswijziging 'bestellen' bij het Kamerlid.

Dat schrijft onderzoeksrechter Piergiorgio Morosini in een notitie aan de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden, meldt de krant la Repubblica zaterdag. De conclusie is gebaseerd op 25 afgeluisterde telefoongesprekken.

Romano wordt al langer verdacht van banden met de georganiseerde misdaad. President Giorgio Napolitano toonde zich in maart dan ook perplex over de voordracht van de nieuwe minister door premier Silvio Berlusconi. Na enig geharrewar stemde het staatshoofd in met de benoeming, omdat Romano formeel nog niet in staat van beschuldiging is gesteld.

Een motie van wantrouwen tegen Romano kreeg in september in de Kamer geen meerderheid. De oppositie vond dat de Siciliaanse bewindsman weg moest wegens zijn vermeende banden met de maffia.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.