Home

Nieuws

Minister tikt Rijkswaterstaat op vingers om smalle brug

Den Haag – Rijkswaterstaat moet de komende weken de verkeersregelaars aan weerszijden van de brug over de IJssel tussen Arnhem en Westervoort handhaven.

Vorige week kondigde de dienst plotseling aan dat de regelaars per 1 november niet meer betaald zouden worden en dat de gemeenten vanaf dinsdag verantwoordelijk zouden zijn voor een oplossing voor het te smalle wegdek van de brug. Landbouwvoertuigen kunnen zijn te breed voor de brug.

Minister Melanie Schultz van Haegen heeft donderdag echter in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat ze heeft besloten dat Rijkswaterstaat de verkeersregelaars moet handhaven, zolang hij nog besprekingen voert met alle betrokkenen.

Rijkswaterstaat vindt dat de gemeenten als wegbeheerder verantwoordelijk zijn voor de afwikkeling van het verkeer en dat de dienst alleen gaat over het asfalt en de brug. Toen in september bleek dat zwaar verkeer elkaar niet kan passeren, heeft Rijkswaterstaat verkeersregelaars aan weerszijden van de brug gezet voor de tijd dat naar een oplossing werd gezocht. Maar die is niet gevonden en nu moeten de wegbeheerders maar iets verzinnen, zo stelde de dienst.

Arnhem en Westervoort zijn woedend over die houding van Rijkswaterstaat. Zij stellen dat de dienst van tevoren wist dat het wegdek te smal zou worden, maar er niks aan heeft gedaan toen het nog kon. Minister Schultz gaat de komende weken met de bestuurders praten, schrijft zij. Duidelijk is dat de constructie van de brug voorlopig niet aangepast kan worden. Volgens de minister zijn verkeersmaatregelen voorlopig de beste oplossing. Wie dat moet betalen, is onderwerp van discussie.

Of registreer je om te kunnen reageren.