Home

Nieuws 203 x bekeken

Minder, maar grotere boerderijen in EU

Brussel - Het aantal boeren in de Europese Unie is in acht jaar tijd met 20 procent gedaald, terwijl de oppervlakte aan landbouwgrond slechts met 2 procent afnam. Dat meldde dinsdag Eurostat, het bureau voor de statistiek van de EU.

Vorig jaar waren er 12 miljoen boerenbedrijven die konden beschikken over 170 miljoen hectare aan grond. Het aantal boerenbedrijven nam af, maar ze werden wel groter. De gemiddelde oppervlakte per bedrijf was 14 hectare in 2010, tegenover 12 hectare in 2003.

Nederland telde vorig jaar 72.000 boerenbedrijven, 16 procent minder dan in 2003. Hier nam de oppervlakte met 6,7 procent af. In ons land was de gemiddelde oppervlakte per bedrijf vorig jaar 26 hectare.

Het aantal boerenbedrijven nam in alle landen van de Europese Unie af, behalve in Zweden en Malta. De grootste dalingen deden zich voor in Estland (-47 procent), Bulgarije (-44 procent), Letland (-34 procent) en Polen (-31 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.