Home

Nieuws

Mensen onwel door bestrijdingsmiddel

's-Gravenzande - Zeker tien mensen zijn zaterdagavond in 's Gravenzande (gemeente Westland) onwel geworden nadat uit een kas in hun woonomgeving het bestrijdingsmiddel Decis was ontsnapt.

Zij hadden last van irritatie van hun luchtwegen en van misselijkheid. Ambulancepersoneel behandelde de slachtoffers ter plaatse. Niemand hoefde naar een ziekenhuis.

De omgeving rond de kas is enkele uren ontruimd geweest. Nadat de brandweer via metingen had geconstateerd dat het veilig was, mochten de bewoners weer hun huis in. De milieupolitie onderzoekt hoe het vernevelde bestrijdingsmiddel uit de kas kon ontsnappen.

Decis is een merknaam van de insecticide deltamethrin, een stof die behoort tot de groep van synthetische pyrethroïde-esters. Het is een veel gebruikt bestrijdingsmiddel in de land- en tuinbouw tegen een reeks van insecten.

Het middel wordt niet alleen toegepast door professionele kwekerijen, maar ook door particulieren. Flacons Decis zijn te koop in tuincentra. De spuitvloeistof moet afhankelijk van het gewas (fruit, groente, kamer- en sierplanten) worden vermengd met water.

Het gif is volgens een woordvoerder van de brandweer "op zich niet heel gevaarlijk voor de mens'', als "je het maar niet op de huid krijgt of inslikt''. Voor vissen is het middel wel erg gevaarlijk. Het middel moet dan ook zodanig worden toegepast dat het niet in het oppervlaktewater terecht kan komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.