Home

Nieuws 372 x bekeken

MRSA-bacterie vaker op grotere varkensbedrijven

Wageningen – De veegerelateerde (v-)MRSA-bacterie is aanwezig op 70 procent van de Nederlandse varkensbedrijven. Grotere bedrijven zijn vaker positief dan kleinere bedrijven.

Dit blijkt uit onderzoek van Els Broens van Wageningen Universiteit. Broens, die 28 oktober aanstaande promoveert op dit onderzoek, toonde aan dat bedrijven met meer dan vijfhonderd zeugen vaker v-MRSA-postifief waren dan kleinere bedrijven. Volgens Broens is bedrijfsgrootte een verzameling van risicofactoren waardoor grotere bedrijven vaker positief zijn.

In transportwagens en wachtruimten verspreidt v-MRSA zich binnen enkele uren tussen slachtvarkens door contact met positieve dieren of een besmette omgeving. Uit het onderzoek bleek ook dat 6 procent van het slachthuispersoneel positief testte voor v-MRSA. Dit waren allen mensen die met levende varkens werken.

Vermindering van antibioticagebruik alleen zal het probleem niet verhelpen, aldus Broens, want de resistente bacterie kan zich ook verspreiden en handhaven onder varkens die geen antibiotica krijgen toegediend. Naast vermindering van het antibioticagebruik pleit ze voor hygiënemaatregelen, om verspreiding van resistente bacteriën op en tussen varkensbedrijven te voorkomen. Dat vereist een gezamenlijk plan van boeren, politici, supermarkten en dierenartsen, aldus Broens.

Of registreer je om te kunnen reageren.