Home

Nieuws 2 reacties

Lichtergernis nummer 1: openbare verlichting

Utrecht - Openbare verlichting is voor een grote groep mensen de grootste ergernis als het gaat om lichtvervuiling.

In de zogenoemde lichthinder top 3 staat dat op nummer 1. De lijst is samengesteld in het kader van de Nacht van de Nacht. Natuur & Milieu en de Natuur- Milieufederaties organiseerden deze voor de zevende keer.

Van in totaal 2.000 meldingen in zeven categorieën gingen er 700 over die openbare verlichting, aldus een woordvoerder. Op nummer 2 staat de verlichting van gebouwen zoals bedrijven en kerken (300 meldingen). Op 3 staat verlichting uit gebouwen, zoals uit kassen en uit kantoren (260 meldingen).

In de nacht van zaterdag op zondag wordt de Nacht van de Nacht gehouden. Op meer dan 250 plekken in Nederland gaat dan het licht uit. De bedoeling is dat mensen weer eens kunnen ervaren hoe het natuurverschijnsel duisternis eruitziet. Door lichtvervuiling van steden en bedrijven is het vrijwel nergens meer in Nederland echt donker.

Zo doen onder meer de Domtoren in Utrecht, de Euromast in Rotterdam, de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden en de Sint Jan in Middelburg hun verlichting uit. Ook is de straatverlichting in de hele Museumwijk in Utrecht uit en dooft in Den Haag voetbalclub ADO alle veld- en reclameverlichting. In het Limburgse Tegelen kunnen durfallen klimmen in het donker en op het Leekstermeer is Friesland is een vaartocht in het donker. Diverse observatoria in het hele land zijn open en op tal van plekken zijn donkere diners.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Wat een flauwekul. Laten we blij zijn dat de boel hier een beetje verlicht is. Het lijkt misschien uit de mode en een heleboel mensen schijnen zonder te kunnen, maar er moet ook gewerkt worden!

  • no-profile-image

    Geen boer. Ik denk, dat het uitdraaien van verlichting in de openbare ruimte wel eens tot een stijging van criminaliteit kan leiden. Zolang er nog zo veel figuren rondlopen, die het mijn en dein niet uit elkaar kunnen houden en bij het zien van een vrouw hun poten en de rest niet thuis kunnen houden, is verlichting van de openbare ruimte wel een noodzaak. Dit neemt niet weg dat de overvloedige verlichting in kantoren waar geen mens werkt een zinloze verspilling is.

Of registreer je om te kunnen reageren.