Home

Nieuws

'Lastig om voorsprong biologisch te vergroten'

Bussum – De biologische sector kan moeilijk de voorsprong op eveneens duurzamere gangbare landbouw vergroten. Dat zegt Uli Schnier, voorzitter van de scheidende Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw.Toch is dat het doel van de ketenpartijen binnen de nieuwe ketenorganisatie Bionext. “We hebben besloten niet stil te blijven staan. Alleen, als je duurzaamheid wilt toevoegen, heb je te maken met Europese regels voor biologisch en hoe communiceer je dat naar consumenten? Dat zijn twee lastige zaken.”

Bionext neemt de stimulerende rol over van de taskforce nu de overheidsondersteuning via convenanten afloopt. Tijdens een peiling onder bezoekers van het eindcongres van de taskforce stelde een derde van de bezoekers dat het geen wedstrijd moet zijn. “Voorsprong op gangbare landbouw is geen doel op zich”, zegt ook Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO en aanwezig op het congres. Nieuwe onderdelen onder het keurmerk brengen, juicht hij wel toe, zoals klimaatneutraliteit en biodiversiteit.

Supermarktkoepel CBL vreest dat de klant een boodschap van biodiversiteit niet zal begrijpen. CBL noemt biologisch wel een blijvend sterk A-merk.

Staatssecretaris Henk Bleker zei toe te juichen dat de biologische sector verder ontwikkelt. Tien jaar kreeg de sector extra steun via de conventanten. Het is nu aan het bedrijfsleven zelf hoe het merk verder te ontwikkelen. De sector moet nu zelf kosten voor onderzoek en promotie ophoesten, of – net als andere verduurzamingsinitiatieven - aanspraak maken op gelden voor verduurzaming. “Biologisch heeft geen exclusieve positie meer in het duurzaamheidsstreven.”

Jan Rotmans, transitie-onderzoeker van de Erasmus Universiteit gelooft dat verduurzaming in een kantelpunt zit, waarbij het tijd wordt op te schalen naar grotere groepen gebruikers. Dat in het eerste halfjaar de biologische omzet in de supermarkten met 30 procent groeide, is daar een teken van, stelt hij. Hij pleitte voor scherpe doelstellingen voor de overheid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.