Home

Nieuws 2 reacties

LTO: signaal achterban doorgegeven

Beerta – In de LTO-achterban wordt regelmatig opgeroepen om tot één belangenorganisatie voor de varkenshouderij te komen. Dat zegt Varkenshouderij-voorzitter Annechien ten Have.

”Wij hebben het signaal dat we in zijn voor meer samenwerking met NVV door willen geven.” Vrijdag verscheen de LTO nieuwsbrief voor de varkenshouderij met daarin een oproep van vakgroepsecretaris Henk Boelrijk om te komen tot één organisatiestructuur.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg verwacht niet dat zijn organisatie op korte termijn samen zal gaan met LTO, ”al wordt af en toe ook in onze achterban die kreet wel geslaakt.” Vooralsnog is de heersende mening in het NVV-bestuur en in de regio’s echter dat de verschillen te groot zijn. ”En voor mij zijn het bestuur en de leden bepalend.” Wel geeft ook Zwanenburg aan dat de contacten met LTO op verschillende dossiers goed verlopen.

De NVV-voorzitter vindt dat er binnen de hele varkenssector veel meer zou moeten worden samengewerkt. ”Kijk bijvoorbeeld naar het mest en mineralendossier. Bij de voerbedrijven, maar ook de slachterijwereld loop je al gauw tegen allerlei commerciële belangen aan die een slagvaardige ontwikkeling van mestverwerking belemmeren. De samenwerking in de hele sector is wat dat betreft veel te gefragmenteerd, waardoor het veel te lang duurt voor er goede initiatieven van de grond komen. Het is ook zorgwekkend dat het takenpakket van de productschappen verder worden uitgekleed.”

Annechien ten Have ontkent dat er al gesprekken over meer samenwerking gaande zijn. Wel geeft Ten Have aan dat LTO momenteel nauwer met tegenhanger NVV samenwerkt dan in het verleden. ”We hebben afgesproken dat we elkaar zoveel mogelijk op de hoogte houden om zo te bereiken dat we zoveel mogelijk met één standpunt naar buiten treden.”

Ten Have wijst er op dat er hoe dan ook een sanering aankomt in de varkenshouderij. ”Er komt een keer een moment dat je je heel ernstig af moet vragen of er twee organisaties moeten blijven bestaan, of dat het moment dan daar is om samen te gaan.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    JA .JA het L.T.O/Z.L.T.O hebben de varkensboeren een ijskoude
    sanering gegeven Alleen als het NVV krachtig genoeg is om de wurgslang van de multinationals Z.L.T.O/L.T.O. van zich af te schudden . Is er nog een over levings kans voor VRIJE varkensboerenen .

  • no-profile-image

    Hamstra de oplossing voor de varkenssector, ja voor de gehele landbouw en de voedsel voorziening voor de wereld ligt in handen van de onderhandelaars van de WTO. Geven zij hun fiat voor en mer regionale productie, handel met bij behorende prijsstelling dan zal concurnetie met de aller goedkoopste niet meer nodig zijn en zal er minder productie wgvallen om economische redenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.