Home

Nieuws

LTO Noord positief over toekomst agrarisch natuurbeheer Noord-Holland

Haarlem – LTO Noord afdeling Noord-Holland is ervan overtuigd dat financiering van agrarisch natuurbeheer in de provincie niet in het geding komt.

Volgens voorzitter Siemen Ruiter, die niet op details wil ingaan, is een overleg met gedeputeerde Jaap Bond erg goed verlopen. ”Men wil agrarisch natuurbeheer zeker in de benen houden.”

Het provinciebestuur maakte eerder bekend voorlopig geen contracten af te sluiten voor nieuw natuur- en landschapsbeheer. De bestuurders stellen dat er nog te veel onduidelijkheid is over de beschikbare gelden. De bestaande contracten worden wel gerespecteerd. De vergoedingen worden bevroren.

Volgens Ruiter lijkt de kans klein dat de provincie alleen subsidie te geven voor natuurbeheer in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). ”De provincie Noord-Holland begrijpt heel goed dat agrarisch natuurbeheer effectief is.”

Agrarische natuurvereniging De Frisse Wind, met ongeveer 80 deelnemers, is eveneens positief. Een woordvoerder stelt dat vrijwel alle contracten doorlopen tot 2016 en er tussen nu en dan nog veel kan gebeuren in de politiek. ”In de praktijk worden aflopende contracten nu nog gewoon verlengd.”

Ook een woordvoerder van de agrarische natuurvereniging West-Friesland is positief. ”De beschikbare budgetten zijn altijd gelimiteerd tot een bepaald bedrag, maar nieuw geworven deelnemers worden nog gewoon gefinancierd. De onduidelijkheid is wel groot en dat is storend, omdat boeren er veel tijd aan wijden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.