Home

Nieuws 198 x bekeken

Kooi-ei-probleem naar Europese landbouwraad

Brussel – De vraag hoe om te gaan met kooi-eieren die na 1 januari nog worden geproduceerd in verschillende Europese lidstaten is op het bordje gelegd van de landbouwraad van 14 november.

Dat meldt Arjan van Dijk, vertegenwoordiger van de Nederlandse pluimveesector in Brussel.
Ambtenaren van de permanente vertegenwoordigingen in Brussel hebben zich gebogen over de vraag wat er zou moeten gebeuren met de eieren die na 1 januari worden geproduceerd in kooisystemen. Tot nu toe is gesuggereerd dat dergelijke eieren in het productieland moeten worden verwerkt door de eierverwerkende industrie. De eieren zouden op die manier niet in het tafeleieren- en retailcircuit terecht kunnen komen.

Niet alle lidstaten die niet op tijd zijn omgeschakeld beschikken over voldoende capaciteit in de eierverwerkende industrie. Tijdens het werkoverleg is geopperd dat dergelijke landen een bilateraal contract afsluiten met een land waar voldoende capaciteit is. De verwerkte producten zouden moeten worden teruggeleverd aan de betreffende lidstaat.

Tot concrete afspraken is men echter niet gekomen, zo meldt Van Dijk. Het probleem is nu doorgeschoven naar de Landbouwraad. Het kooiverbod wordt voor de EU langzamerhand een hoofdpijndossier. Verschillende landen hebben nauwelijks stappen ondernomen om de legbatterij uit te bannen. Andere landen, waaronder Nederland en Duitsland zijn praktisch klaar en willen niet dat hun producenten te maken krijgen met oneerlijke concurrentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.