Home

Nieuws 495 x bekeken

Klacht over welzijnsclaim Britse varkens

Londen – De dierenorganisatie Compassion in World Farming heeft bij de Britse reclamewaakhond een klacht ingediend tegen de stelling van het varkensschap BPEX dat varkensvlees met het kwaliteitsmerk Rode Tractor aan hoge welzijnseisen voldoet. CiWT vindt dat die stelling misleidend is en dat er aan het welzijn van de dieren het nodige mankeert.

BPEX en de organisatie van varkenshouders NPA zwaaien al jaren met het hogere welzijn omdat Groot-Brittannië al in 1999 een verbod op fokkratten heeft ingevoerd, jaren voordat dat voor de rest van de EU gaat gelden. Volgens CiWT groeien veel varkens echter op in volle stallen zonder stro of ander verrijkingsmateriaal, worden in veel gevallen de staarten geknipt en worden zeugen bij de geboorte toch in nauwe kratten opgesloten. ”De eisen voor de Rode Tractor zijn zo minimaal dat de keurmerkorganisatie AFS niet kan claimen dat alle varkensvleesproducten aan hoge welzijnseisen voldoen. Het is oneerlijk om de consument op die manier te misleiden,” aldus directeur communicatie Joyce D’Silva van CiWF. De organisatie heeft haar bezwaren in een brief van vier kantjes uiteengezet voor de Advertising Standard Agency die nu moet beslissen of ze een formeel onderzoek gaat instellen.

BPEX blijft echter bij de in een recente campagne gebruikte slogan: ”Rode Tractor is trots op de welzijnseisen voor varkensvlees. Vlees met de Rode Tractor is hoog welzijnsvlees.” BPEX blijft daarbij stellen dat veel vlees dat vanuit andere EU-landen wordt ingevoerd ’geproduceerd is volgens methoden die in ons land illegaal zouden zijn.’

Of registreer je om te kunnen reageren.