Home

Nieuws

'Kamp en sector snel in gesprek over impasse'

Den Haag – Tuinders die getroffen zijn door de terughoudendheid in het verstrekken van tewerkstellingsvergunningen (twv’s) moeten snel weer om tafel met minister Kamp om uit de ontstane impasse te komen.

Dat zegt CDA-kamerlid Eddy van Hijum. In een debat dat hij woensdag voerde met de minister blijkt dat Kamp niet in staat is gebleken om voldoende werklozen in de tuinbouw aan het werk te krijgen. Tot nu toe zijn 57 mensen daadwerkelijk bij de betrokken tuinbouwbedrijven geplaatst. Kamp erkende zelf in het debat dat hij daar niet tevreden mee is.

Van Hijum noemt het uitgevoerde beleid van Kamp ’beneden de maat’. ”Er is niet niets gedaan, maar de uitgesproken ambitie om op grote schaal werklozen in te zetten, zodat tuinders niets van het wegvallen van arbeidskrachten zouden merken, die is niet waargemaakt.”

Kamp houdt vol dat hij de motie die Van Hijum in mei indiende, heeft uitgevoerd. Volgens Van Hijum zijn de verhoudingen met de sector echter verstoord en moeten de betrokken partijen snel om tafel om uit de ontstane impasse te komen. ”Als je serieus meent dat je meer werkzoekenden aan de slag wilt helpen, dan moet er met voorrang aan het vertrouwen worden gewerkt. Anders is er geen tuinder meer die een vacature meldt bij het UWV.”

Ook tuinders moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt het kamerlid. ”Ik heb aangegeven dat ook bij de sector verantwoordelijkheid ligt in het participatievraagstuk.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.