Home

Nieuws

Kabinet steunt kritiek Bleker op nieuw GLB

Den Haag – De plannen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moeten eerlijker, flexibeler en simpeler. Dat heeft het kabinet vrijdag na afloop van het wekelijkse bewindsliedenberaad verklaard.

De regering neemt daarmee de kritiek die staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) recent op de voorstellen van eurocommissaris Dacian Ciolos heeft geuit over. Het kabinet steunt de stap van de Europese Commissie om 30 procent van het budget voor bedrijfstoeslagen te reserveren voor vergroening. De gekozen maatregelen zijn echter te weinig flexibel en hebben in Nederland nauwelijks effect. Met name voor innovatie is onvoldoende aandacht. Beter is het een menu van mogelijkheden aan te bieden, waaruit lidstaten kunnen kiezen.

Ook vindt de regering dat de Nederland bij de herverdeling van het budget onevenredig wordt gekort, zo’n 8 procent. Andere rijke landen leveren veel minder in. De Europese Commissie legt daarmee de lasten voor een groot deel bij de lidstaten Nederland, Denemarken, België en Italië, aldus het kabinet.

Het nieuwe GLB moet op 1 januari 2014 ingaan. De onderhandelingen tussen Commissie, europarlement en lidstaten zijn deze maand begonnen en zullen waarschijnlijk nog tot in 2013 voortduren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.