Home

Nieuws

Kabinet: minder schappen met minder taken en lagere heffingen

Den Haag – De productschappen worden flink afgeslankt. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil dat de schappen straks alleen nog wettelijke taken uitvoeren.

Dat zei hij woensdagmiddag tijdens een persconferentie. De heffingen van de productschappen kunnen hierdoor omlaag. Volgens Kamp past dat in het streven van het kabinet de lasten voor het bedrijfsleven te verminderen en ondernemerschap meer ruimte te bieden.

Taken op het gebied van plant- en diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en volksgezondheid blijven bij de productschappen liggen. Dat geldt ook voor de medebewindstaken. Andere taken, zoals productpromotie, komen te vervallen. Het kabinet streeft ernaar eind volgend jaar een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen.

Deze nieuwe opzet van het stelsel van zelfstandige bedrijfsorganisaties brengt met zich mee dat ook het aantal schappen wordt teruggedrongen. Bovendien zullen de overblijvers efficiënter moeten samenwerken, bijvoorbeeld via één backoffice. Daarnaast moeten leden én niet-leden meer inspraak krijgen.

Het kabinet hoopt met deze plannen ook een flinke bezuiniging te realiseren. In 2010 kostten de schappen nog zo’n 250 miljoen euro. Afhankelijk van de precieze uitwerking van de plannen kan de besparing oplopen tot 190 miljoen.

Tegelijkertijd met deze stelselwijziging wordt de verantwoordelijkheid over de schappen overgedragen van het ministerie van Sociale Zaken naar dat van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.