Home

Nieuws 15 reacties

'Jongeren hebben wereldwijd een afkeer van het boerenvak'

Rotterdam – Over de hele wereld, en zeker in arme landen, is er een afkeer van het boerenvak. Dat zegt ruraal socioloog Ben White van de Erasmus Universiteit Rotterdam in een interview in de Volkskrant.

”Ik heb het aan veel mensen gevraagd, de afgelopen jaren: ken je jongeren die graag boer willen worden? Ik heb nooit iemand gevonden die daar ’ja’ op zei.”

White nam deze week afscheid als hoogleraar aan het Internationaal Instituut voor Sociale Studies van de Erasmus Universiteit. ”Jongeren zijn niet alleen bezig een economische toekomst op te bouwen, ze zijn vooral bezig met hun identiteit. Ze hebben een enorme behoefte aan communicatie. Niet alleen in de rijke landen, maar ook in straatarme landen. Ze willen op internet, op Facebook. Als je in een dorp woont waar dat niet kan, wil je daar weg.”

Daarnaast krijgen leerlingen overal ter wereld van jongs af aan mee dat je moet streven naar een baan met een wit overhemd die je van achter een bureau kunt doen, aldus White in het interview. ”Onderzoeken wijzen allemaal uit dat jongeren geen boer willen worden. Als je vraagt wie er dan voedsel moet produceren, antwoorden ze: dat moeten de kinderen maar doen die niet goed kunnen leren.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Petra

  Nou, mijn eerste reactie op bovenstaand artikel is, dan heeft die beste man zijn vraag aan de verkeerde mensen gesteld. Had eens rondgekeken op een HAS en daar de vraag gesteld, dan had deze onderzoeker een andere uitslag gekregen. Maar ja sommigen blijven alleen maar achter hun bureau in de stad zitten.

 • no-profile-image

  fokko

  Nu ik ken genoeg jongeren die boer willen worden en die ook goed opgeleid zijn.

 • no-profile-image

  Petra

  Hetzelfde geldt voor mij, heb has gevolgd en heb het mooiste vak wat er maar is.

 • no-profile-image

  Als er nu voor gezorgd werd dat opgeleide mensen ook in het vak blijven zou ook al wat zijn. Alleen Nederland zijn er teveel boeren die elkaar kapot concurreren.

  Ik ben gestopt als boer, omdat de marges te klein waren! en verdien nu makkelijker mijn geld.

 • no-profile-image

  Merkwaardig, ik hoef niet zover in Nederland of in andere West Europese landen te gaan om heel veel positive antwoorden te krijgen, massa's Hollandse boeren emigreren omdat de kinderen juist boer willen worden en er in het buitenland meer mogelijkheden zijn.
  Misschien heeft de Hoogleraar de vraag alleen in derde wereld landen gesteld want hier in Europa moet men juist "goed kunnen leren"

 • no-profile-image

  Hier in Nederland gaan kinderen die niet zo goed kunnen leren naar Wageningen. De rest gaat naar een echte universiteit.

 • no-profile-image

  ja, willen wel boer worden, maar dan vanachter de computer.

 • no-profile-image

  Petra

  Die computer, dat hoeft voor mij niet direct, sta liever met mijn voeten op het land tussen de bomen. Maar dat zal wel het aard van het beestje zijn.

 • no-profile-image

  Hans Brasil

  In Brasil heb je status als je fazendeiro bent.

 • no-profile-image

  Ben White? Hoogleraar bij het Erasmus Universiteit geweest? Als ik binnen mijn familie ga vragen of iemand weet wat die Ben White precies deed krijg ik geen antwoord want niemand heeft van hem gehoord. Wetenschappelijk net zo betrouwbaar

 • no-profile-image

  Het probleem is dat er wereldwijd in deze sector geen donder verdient word,omdat de prijzen te laag zijn en de risico s te groot.
  In nederland heeft de hlft van de agrariers geen opvolger!!!!!

 • no-profile-image

  Hans. Als je in Brazilië status hebt als je Grondeigenaar bent o.k. maar dat betekent toch niet dat de man >zelf< viese handen krijgt. In Rusland krijg ik het idee, dat het hebben van een landbouwbedrijf status geeft, maar dit betekent niet dat de investeerder boer is. Hij maakt zijn witte overhemd niet vies, het werk wordt gedaan door de mensen, die achter zijn gebleven op het platteland of kans arme gastarbeiders. M.a.w. de mensen die zichzelf in de stad geen kans geven. Hier klopt dan ook de opmerking uit het artikel over wie maakt straks julie eten. Ik denk dat veel van de hieronder geschreven reacties komen van mensen die de vraag aan bedrijfsopvolgers hebben gesteld en dan ook nog in ons kneuterige Nederland waar bijna iedereen glasvezel heeft. Stel deze vaag aan de jongeren op het platteland van USA of Rusland (geen snel internet, geen uitgebreid TV net, geen sportvereniging etc.) en je zult zien dat het gross na zijn opleiding aan een fatsoenlijke school niet terug gaat naar de eindeloze vlaktes om koeien of varkens te voeren of wat dan ook te doen helemaal alleen verstoken van de sociale contacten uit de "grote" stad. Veel onetrouwde boeren moet toch een teken aan de wand zijn?

 • no-profile-image

  hein vrolijk

  goed dat deze meneer afscheid heeft genomen. Nu nog de journalist die waarschijnlijk 1 ding heeft opgepikt en alle nuances heeft genegeerd. Maar misschien heeft die White zelf geen verstand van nuances

 • no-profile-image

  Geen zin om boer te worden
  Merijntje las dat een wetenschapper had gemerkt dat steeds meer jonge mensen een afkeer hebben om boer te worden. Dan gaat het daarbij vooral om arme landen. Geen wonder, denkt Merijntje, want op de meestal piepkleine bedrijfjes moet keihard met de hand worden gewerkt. De grote stad lonkt met al zijn luxe. Helaas blijkt later dat er in die stad geen werk is en men belandt in de sloppenwijken. Wanneer de overheid de prijzen niet afroomt bij voedselschaarste dan zullen in de arme landen jonge mensen best wel boer willen worden of zijn want ook daar verzoent geld de arbeid.

  http://www.youtube.com/watch?v=6ytLj2_fol4

 • no-profile-image

  CH

  Geachte heer B.White,

  Dan leeft u in een andere wereld.
  Ik neem aan dat u lid ben van Partij voor de Dieren, anders zou u dergelijke uitlatingen niet doen.
  Zo'n houding die u aanneemt straalt veel negatiefs uit terwijl wij
  jongeren in Nederland trots zijn om boer te zijn of van boeren afkomst zijn.
  Ik ben zelf werkzaam aan een middelbare agrarische opleiding en soms hbo leerlingen en vmbo waar wij totaal andere geluiden horen!
  Deze leerlingen willen graag boer worden als de mogelijkheid zich voor kan doen en vele worden gelukkig boer.
  Ik zelf ben altijd nog trots en gelukkig dat ik vanuit de veehouderij kom.
  Hopelijk wilt u hierop een toelichting geven, ofwel reageren?

  Vriendelijke groet,
  CH.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.