Home

Nieuws 172 x bekeken

Japanse boeren ageren tegen nieuw vrijhandelsverdrag

Tokio – Ruim 4.000 Japanse boeren hebben in Tokio geprotesteerd tegen het Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsverdrag tussen een aantal Aziatische landen, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland.

Volgens de agrariërs betekent het verdrag het einde voor de landbouw in Japan. Deelname aan de TPP kan volgens de Japanse regering met name de industrie 25 miljard euro extra inkomsten opleveren.

De TPP zou alle importtarieven in de regio opheffen. Vooralsnog is de landbouw door Japan vaak angstvallig buiten vrijhandelsverdragen gehouden. Volgens de protesterende boeren komt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de voedselzekerheid in Japan in gevaar. Producenten van auto’s, elektronica en industriële producten zijn echter fel vóór het verdrag.

Japan geldt nu al als grote importeur van onder meer mais, suiker, appels en rundvlees, maar is qua rijstproductie en groenten goeddeels zelfvoorzienend. Japan is momenteel voor 36 procent zelfvoorzienend, tegen 80 procent in 1960. Volgens de Oeso bestaat bijna de helft van het Japanse boereninkomen uit overheidssteun. In de EU ligt dit percentage op ruim 20 procent.

In Japan bestaat 11 procent van het land uit landbouwgrond, en de landbouw draagt 1 procent bij aan het nationale inkomen. Boeren zijn gemiddeld oud en kennen vaak geen opvolgers. Bedrijven waren in 2009 gemiddeld maar 2 hectare groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.