Home

Nieuws 378 x bekeken

Jan Mulder (VVD) voorzitter Commissie Begrotingscontrole EU

Brussel – Europarlementariër Jan Mulder (VVD) is in Brussel gekozen tot voorzitter van de Commissie voor Begrotingscontrole. Hij zal de functie tot 1 januari 2012 vervullen.

Jan Mulder is sinds 1994, met een onderbreking van een jaar, lid van deze commissie. De Commissie voor Begrotingscontrole controleert de Europese uitgaven op onregelmatigheden en doelmatigheid.

Dit najaar wordt het voorstel voor de nieuwe Europese begroting gepresenteerd. Het grootste risico van de behandeling van de nieuwe Europese begroting is volgens Mulder dat er geen akkoord komt. ”Wanneer in Brussel niet op tijd een akkoord is, raakt Nederland in 2014 de miljard euro korting die toenmalig minister van financiën Gerrit Zalm in 2005 heeft afgesproken, kwijt. Dan wordt de miljard euro korting van de begroting geschrapt”, aldus Mulder op een bijeenkomst over het Europese landbouwbeleid in Den Bosch.

Mulder verwacht dat de nieuwe vorm van inspraak van het Europese Parlement bij het vaststellen van de begroting en het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) effect zal hebben op het uiteindelijke resultaat. Voorheen gaf het Parlement alleen advies en moest de Raad van ministers goedkeuring geven aan het voorstel. Sinds het verdrag van Lissabon moet ook het Europese Parlement instemmen met het voorstel. Dit heeft volgens Mulder gevolgen. ”Voordat de Europese Commissie met een voorstel kwam over de begroting, heeft het Europees Parlement aangegeven dat ze vindt dat het Europese budget voor het landbouwbeleid gelijk moet blijven. Dit heeft de Commissie overgenomen”, geeft Mulder als voorbeeld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.