Home

Nieuws 223 x bekeken 1 reactie

Interne tweede test op MKZ Kootwijkerbroek was negatief

Den Haag – Een interne tweede test op het positieve MKZ-monster uit Kootwijkerbroek was negatief. Dat blijkt uit een experts-rapportage die staatssecretaris Henk Bleker dinsdag heeft vrijgegeven.

Het is voor het eerst sinds 2001 dat de interne test van het Centraal Veterinair Instituut aan de openbaarheid wordt prijsgegeven. De experts schrijven in hun rapport dat vier dagen nadat (op 28 maart 2001) mond- en klauwzeer was vastgesteld, een nieuwe test is gedaan.

Omdat de nieuwe testuitslag strijdig was met een eerdere (positieve) uitslag is volgens de twee experts geconcludeerd ”dat de twee monsters per ongeluk zijn verwisseld.” Maar die conclusie laat zich niet rechtvaardigen door de onderliggende gegevens, aldus de experts.

Lau Jansen van de Stichting Onderzoek Mond- en Klauwzeercrisis Kootwijkerbroek zegt dat het onderzoek van de experts in elk geval weer nieuwe informatie naar boven heeft gehaald, waar de Kootwijkerbroekse boeren lange tijd om hebben gevraagd. Hij zegt dat uit de rapportage van de experts niet blijkt dat zij kennis hebben genomen van de uitspraken van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven en de bezwaren van Kootwijkerbroekse boeren. Volgens Jansen kunnen de conclusies van de experts  dat niet hoeft te worden getwijfeld aan de juistheid van de diagnose eind maart 2001, niet worden gestaafd aan de hand van de bevindingen.

Jansen verwacht dat een nieuwe hoorzitting zal volgen, naar aanleiding van dit rapport.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nou Ja zeg , wat zeuren ze nu toch ,onze boerenbedrog organisatie Z.L.T.O., heeft met zijn multinationale bedrijf RENDAC er dik aan verdiend, Nog wel even wachten op de winst deling.

Of registreer je om te kunnen reageren.