Home

Nieuws 161 x bekeken

Ierse minister 'vecht om EU-geld te behouden'

Dublin - ”Ik ben vastbesloten om te vechten om onze GLB-gelden te behouden. De voorgestelde herverdeling van de gelden over de lidstaten beschermt grotendeels onze uitkeringen, maar onze financiering voor de plattelandsontwikkeling wordt nog altijd bedreigd.”

Dat stelt de Ierse minister voor landbouw Simon Coveney. Volgens de bewindsman ’zitten er vanuit een Iers gezichtspunt enkele positieve kanten in de voorstellen van de Europese Commissie maar er zijn ook aspecten waar ik niet gelukkig mee ben’. De prioriteit is de landbouwsteun voor Ierland op hetzelfde peil te houden ’en te verzekeren dat we een sterk en doelmatig GLB hebben dat onze ambities voor de sector zal ondersteunen’.

Coveney zet verder, net als onder meer zijn Franse collega Le Maire, vraagtekens bij de voorgestelde verdere vergroening. ”Ik maak me zorgen dat de vergroening en de basisstructuur voor de rechten kunnen leiden tot een verstorende verandering in de betalingen aan Ierse boeren. Ik wil grotere flexibiliteit voor de lid-staten om hun eigen betaalmodellen vorm te geven en heb ook al de nodige verbanden met andere lid-staten gelegd voor dit idee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.