Home

Nieuws 234 x bekeken

ILVO: zandraket geschikt voor winning dure eiwitten

Merelbeke – De zandraket is een geschikte plant om waardevolle eiwitten uit te winnen. Dat is goedkoper dan het produceren van die eiwitten uit bacteriën of cellen van zoogdieren.

Promovendus Rolinde Demeyer onderzoekt aan het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in België de productie van waardevolle eiwitten uit de zandraket. Zandraket is de eerste plant waarvan het DNA volledig is beschreven. De plant heeft een korte teeltcyclus en het genoom is relatief gemakkelijk te wijzigen.

Op basis van teelttechnische proeven en een vergelijking van 96 variëteiten, is de zaadeiwitopbrengst geoptimaliseerd, meldt het Vlaamse informatiecentrum Vilt. ”Momenteel worden deze eiwitten gehaald uit genetisch gemodificeerde bacteriën of zoogdiercellen, maar dat proces is duur”, zegt Demeyer in een interview. ”Bovendien moeten die eiwitten een strenge kwaliteitscontrole ondergaan om overdracht van ziekteverwekkende factoren te vermijden. Zandraket kweken is sneller, flexibeler en goedkoper. Er zijn geen ziekterisico’s voor de mens en de zaden laten een langdurige stabiele bewaring van de eiwitten toe.”

De genetisch veranderde zandraketplantjes kunnen door glastuinders worden gekweekt om de waardevolle eiwitten uit de zaden te halen, bijvoorbeeld voor vaccins. Volgens Vilt is Demeyer één van de weinige specialisten in Molecular Farming in de wereld. De discipline zoekt naar medische en biochemische toepassingen van genetisch gewijzigde planten. Doel is om via het gebruik van transgene planten, of via cellen uit de plant, waardevolle eiwitten te winnen.

Zandraketplantjes worden momenteel niet vermarkt. De productie gebeurt bij voorkeur in een stabiele en gecontroleerde omgeving in kassen. Demeyer: ”Tuinders kunnen zich specialiseren in de productie en een gespecialiseerde firma kan de eiwitten uit de zaden halen. Uit een draagvlakanalyse in de glastuinbouwsector bleken geen fundamentele bezwaren tegen de transgene teelt. Toch zijn er voorlopig geen bedrijven kandidaat voor afname, terwijl gegarandeerde opbrengsten en -afname essentieel zijn voor tuinders.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.