Home

Nieuws 1 reactie

Herverdeling landbouwgeld splijtzwam EU-ministers

Luxemburg – Nagenoeg alle 27 lidstaten hebben flinke kritiek op herverdeling van de inkomenssteun onder het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Ook de vergroeningsplannen krijgen geen applaus.

Dat bleek donderdag tijdens een debat in de landbouwraad in Luxemburg. Zo stellen lidstaten die er op achteruit gaan, waaronder Nederland en België, dat het tempo van de herverdeling te hoog ligt; zij verliezen zo’n 8 procent van het budget voor inkomenssteun. Maar ook de landen die meer geld krijgen zijn ontevreden. Zij pleiten voor een nog hoger budget.

”De nieuwe verdeling leidt tot een daling van onze middelen”, zegt de Belgische landbouwminister Sabine Laruelle. ”Daar kunnen wij niet mee instemmen.” Dat laatste stelt ook de Bulgaar Miroslav Naydenov, maar dan om een andere reden: ” Wij moeten veel ambitieuzer zijn, boeren dienen te kunnen concurreren onder gelijke omstandigheden.”

Daarmee is Ciolos er vooralsnog niet in geslaagd een antwoord te vinden op grootste uitdaging van de hervorming: het eerlijker verdelen van het budget over de oude en nieuwe lidstaten. De komende anderhalf jaar zal dit daarom één van de belangrijkste onderwerpen van de onderhandelingen worden. Op 1 januari 2014 moet het nieuwe GLB ingaan.

Maar er is meer mis met zijn plannen, vinden de lidstaten. Nagenoeg alle bewindslieden hekelen het voorgestelde vergroeningsbeleid, dat te weinig rekening zou houden met nationale en regionale verschillen. Bovendien leiden die plannen tot een lager productieniveau en maken zij het GLB nodeloos gecompliceerd. Verschillende ministers wezen erop dat de administratieve lasten voor boeren en controle-instanties groter worden als het voorstel van Ciolos wordt aangenomen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    27 kikkers in een kruiwagen, dan weet je het wel
    zet je schouders eronder en hou op met zeuren
    zo zijn we net Griekenland
    in plaats van schouders eronder gaan ze staken

Of registreer je om te kunnen reageren.