Home

Nieuws

'Handelaren vragen hoofdprijs voor stookhout'

Utrecht – De rentabiliteit van houtstook bij glastuinders staat onder druk. Dat is vooral het gevolg van een weinig transparante markt waarin tussenhandelaren de hoofdprijs vragen voor houtstromen.

Volgens Energy matters (voorheen Cogen Projects) is de houtprijs in enkele gevallen met een derde gestegen. In verhouding met de gasprijs is houtstook daarmee onaantrekkelijker geworden.

In opdracht van het Productschap Tuinbouw en het Bosschap organiseert Energy matters een serie voorlichtingsavonden om aanbieders van snoeihout (vooral lagere overheden) en tuinders bij elkaar te brengen. ”Vooral lagere overheden zitten op een berg biomassa. Dat wordt vaak uitbesteed, waardoor het op een fluctuerende markt terecht komt. We denken dat de houtmarkt stabieler wordt als tuinders direct afnemen van deze partijen”, zegt onderzoeker Sander Peeters.

Steeds meer gemeentes zien de waarde in van de reststromen. ”Gemeentes plaatsen soms zelf ook houtketels bij zwembaden. Gemeentes die dat niet doen, kunnen hun lokale ondernemers steunen door dit af te zetten bij hen.”

Behalve tuinders met een houtketel nodigt Energy matters ook telers uit die een MEI-subsidie voor een houtketel op zak hebben, maar die nog geen investering hebben gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.