Home

Nieuws

Groningen gaat aardschokken beter in kaart brengen

Groningen – Er komt een uitgebreid meetnet in Noord-Groningen om de aardbevingen te registreren die veroorzaakt worden door de gaswinning. Door meer kennis van de effecten van aardschokken kan een compensatieregeling ook beter worden toegepast.

Dit werd donderdagavond besproken op een informatiebijeenkomst van de Provincie Groningen en de Gemeente Loppersum. Volgens de Groningse gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh kan het nieuwe meetnetwerk trillingen aan de oppervlakte meten en geeft hiermee een nauwkeuriger beeld hoe hard de gebouwen daadwerkelijk heen en weer bewegen tijdens aardschokken. De provincie Groningen gaat ook een methodiek ontwikkelen die inzicht geeft in welke factoren bepaalde type scheuren veroorzaken. Samen met de gegevens van het meetnetwerk is de schade van aardschokken dan beter vast te stellen en kan een passende schadevergoeding worden uitgekeerd.

Het gaswinningsbedrijf NAM compenseert schade na inspectie van een bouwkundige. Dat varieert van een paar honderd euro tot een paar duizend euro per geval. De NAM verwelkomt de ontwikkeling van een nieuwe methode om de oorzaak van de scheuren beter te bepalen. ”Als we meer inzicht hebben in hoeverre onze gaswinning schade veroorzaakt gaan wij ook onze schaderegeling tegen het licht houden”, volgens een woordvoerder van de NAM.

Akkerbouwer Klarense Feitsma in het Groningse dorp Zeerijp heeft veel schade van de aardschokken. Op zijn bedrijf is de achtergevel inmiddels los komen te staan van de binnenmuur. ”Aardschokken veroorzaken steeds kleine haarsscheurtjes die uiteindelijk grote scheuren veroorzaken”. Feitsma vindt dat de NAM de bewoners in het gebied beter moet compenseren. ”Heel Nederland profiteert van het gas maar de bewoners in het gebied zitten met de schade. Met die paar honderd euro kunnen we de schade niet verhelpen”, volgens Feitsma.

Of registreer je om te kunnen reageren.