Home

Nieuws 216 x bekeken

Groente-omzet België krimpt, fruitomzet niet

Leuven – De omzet in de Belgische groentensector daalde in de eerste 8 maanden van 2011 met maar liefst 25 procent in vergelijking met 2010. Dat blijkt uit berekeningen van de Belgische Boerenbond.

De Ehec-crisis leidde in België tot forse prijsdalingen. De scherpste prijsdalingen deden zich voor bij sla (-51 procent), tomaten (-47 procent), komkommers (-40 procent) en paprika (-37 procent). Bij de vollegrondsgroenteteelt was de prijsdruk door Ehec iets lager.

De omzet van de fruitsector (appels en peren) steeg 12 procent in de eerste 8 maanden. Vooral de prijs van appels steeg hard met 60 procent. Ook de perenprijzen konden wat stijgen (7 procent). Dat kwam bij appels door een lagere aanvoer. De prijzen van de aardbeien daalden met 10 procent ten opzichte van vorig jaar, deels door een aanvoergroei van 8 procent.

In deze cijfers zijn de gevolgen van het stormweer van de maand augustus 2011 echter nog niet zichtbaar. Het Vlaamse landbouwadministratie raamt de schade op 42 miljoen euro. Dit is ongeveer 16% van de gemiddelde jaarlijkse hardfruit-omzet (256 miljoen euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.