Home

Nieuws

'Griekenland heeft veel meer geld nodig'

Brussel - Griekenland heeft veel meer geld nodig dan eerder gedacht. Het tweede noodpakket van 109 miljard euro dat in juli werd afgesproken is ontoereikend.

Volgens een vertrouwelijk rapport van de trojka van experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet er minimaal 252 miljard euro steun komen om Griekenland te helpen. Volgens de slechtste scenario's zou er zelfs 444 miljard euro nodig zijn.

De komende dagen moet duidelijk worden of het reddingspakket voor Griekenland voldoende is of dat er meer noodsteun bij moet komen, zei premier Mark Rutte zaterdag in het Kamerdebat over de eurocrisis.

Griekenland kreeg vorig jaar mei een lening van 110 miljard euro toegezegd. Op 21 juli kwam daar nog eens 109 miljard bij.

Maar volgens een vertrouwelijk rapport heeft Griekenland veel meer nodig: minimaal 252 miljard euro, mogelijk zelfs 444 miljard. Rutte wilde daar niet op ingaan.

Als Europa wil vasthouden aan het oorspronkelijk plan van 109 miljard euro, dan moeten private investeerders genoegen nemen met een afwaardering van hun investeringen van 60 procent, aldus de berekeningen. Zelfs bij een afwaardering van 50 procent zou het bedrag van 109 miljard euro, dat de lidstaten ophoesten, omhoog moeten naar 114 miljard euro.

In juli werd afgesproken dat private investeerders 21 procent op hun Grieks staatspapier zouden moeten afschrijven.

De ECB schrijft in een voetnoot in het rapport ,,het niet eens te zijn met de inlassing van deze illustratieve scenario's met betrekking tot een hogere bijdrage van de private sector in dit rapport''.

Vrijdagavond beslisten de ministers van Financiën van de 17 eurolanden het licht op groen te zetten voor de volgende termijn van 8 miljard euro aan noodleningen. Het IMF moet dan nog wel eerst akkoord gaan en dat zullen zij doen als er een plan is om de schuld van de Grieken beheersbaar te maken.


Of registreer je om te kunnen reageren.