Home

Nieuws 236 x bekeken

'Greenery staat er beter voor dan in 2010'

Bleiswijk – Handelshuis The Greenery heeft een sterkere positie dan twee jaar geleden, ondanks het vertrek van 81 telers van Coforta, zegt topman Philip Smits. Behalve voor verkopers van deze opgestapte telersgroep, verwacht Smits geen grote gevolgen voor de organisatie.

Coforta is als coöperatie geen marktleider glasgroente meer na het vertrek van telers met een geraamd opgeteld productomzet van 216 miljoen euro. De overblijvende glasgroentebedrijven vertegenwoordigen een productomzet van 300 miljoen euro en dat is groot genoeg om de positie van handelshuis The Greenery te handhaven, stelt Smits.

In 2012 groeit het areaal dat direct levert aan The Greenery met 5 procent. Het handelshuis heeft ten opzichte van 2010 meer telers aan zich gebonden en is meer zelfvoorzienend, stelt Smits. ”Een areaal bepaalt niet of je interessant bent voor retailers. De vraag is of je tot een centrale commerciële strategie kunt komen.”

Het vertrek van de 81 telers zal mogelijk consequenties hebben voor de zeventien verkopers van de telers in Coforta Verkoop BV. Tot een grote reorganisatie bij bedrijven binnen de coöperatie zal het vertrek niet leiden, denkt Smits. De productstroom van deze 81 telers liep al bijna geheel buiten The Greenery om. Veruit het meeste product werd rechtstreeks door de koper verladen van de tuin. ”Dat product raakte onze distributiecentra niet”, aldus Smits.

Wel zal het vertrek leiden tot extra druk om efficiënter te werken. Zo verwacht Smits de terugvallende inkomsten uit provisies van de vertrokken telers op te vangen. Een lichte stijging van de ledentarieven zal wel noodzakelijk blijken, denkt hij. Wel zal The Greenery door het vertrek al in 2012 een teruglopende bijdrage ontvangen uit het Europese GMO-fonds, stelde Smits.

Of registreer je om te kunnen reageren.