Home

Nieuws 3 reacties

Graus: dierenpolitie ook voor landbouwhuisdieren

Den Haag – De dierenpolitie is er voor álle dieren. Dat zegt Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV) in reactie op een artikel in De Pers over de zogenoemde animal cops.

Die krant heeft de hand weten te leggen op de nog niet gepubliceerde Nota dierenpolitie van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarin zou staan dat ’er geen inhoudelijke redenen’ zijn om de dierenpolitie in te zetten in de agrarische sector. ”De dierenpolitie zou zich moeten beperken tot de opsporing van dierenmishandeling bij huisdieren en dieren die ingezet worden bij gewone criminaliteit”, citeert de krant.

Volgens Graus klopt er niets van dat verhaal. ”Het is onzin wat daar staat, geloof mij”, zegt het Kamerlid. ”Natuurlijk blijven de Voedsel en Waren Autoriteit en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming gewoon bestaan. Maar als bij de dierenpolitie een melding binnenkomt van dierenmishandeling, maakt het echt niet uit of het om een huisdier, of een landbouwhuisdier gaat.”

De geestelijk vader van de animal cops zegt niet te begrijpen waarom politici en journalisten sceptisch zijn over zijn plan. ”Hoe kun je nu tegen zoiets sympathieks zijn? Dat baart mij zorgen, ik slaap er al maanden niet van. Het is zo’n goed idee om de hufterigheid tegen weerloze wezens aan te pakken.” Overigens is Graus tegen de benaming animal cops, die wel wordt gebezigd door de regering. Hij gebruikt liever de Nederlandse variant.

In de begroting van de Veiligheid en Justitie staat dat het alarmnummer 1-1-4 voor meldingen van dierenmishandeling nog deze maand in gebruik wordt genomen. Tot 2014 worden jaarlijkse 125 dierenagenten opgeleid. De animal cops worden betaald uit een budget van 300 miljoen euro, dat is bedoeld voor de versterking van de politie. In totaal krijgen de 25 regionale korpsen en de KLPD er zo’n 1.500 voltijdsbanen bij.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Montagne

  Het is hem aan te zien dat hij al maanden niet meer kan slapen!
  Zou ik trouwens ook niet kunnen als je weet dat je "sympathieke" plan zoveel geld kost.............maar ja het is het is toch maar van de belasting betaler.

 • no-profile-image

  Anti-Graus

  ....Het is zo'n goed idee om de hufterigheid tegen weerloze wezens aan te pakken........
  Weerloze wezens, hoort daar een zwangere vrouw ook bij?

 • no-profile-image

  er lopen mensen rond in Nederland die vinden dat alle varkens en kippen in hokken mishandeld worden
  het is weliswaar geen grote groep maar ze kunnen enorm hard schreuwen . als die bij tourbeurt aangifte gaan doen krijgen de belastingverspillers het nog druk

Of registreer je om te kunnen reageren.