Home

Nieuws

Glasgroentetelers bundelen buiten Coforta

Doetinchem – Een grote groep glasgroentetelers van Coforta wil buiten de coöperatie bundelen met andere verenigingen.

Twee jaar geleden kozen deze telers binnen Coforta al voor een lossere relatie met het handelshuis Greenery. Zij werken nu aan plannen om direct supermarkten te beleveren. Dat melden verschillende bronnen. Een van hen noemt de plannen 'de grootste omwenteling sinds het ontstaan van The Greenery'.

De telers van de verenigingen Paprika NL en Prominent, maar ook komkommer- en auberginetelers, hebben zich uitgeschreven als lid van Coforta, bevestigt de coöperatie. Zij willen zich samen losmaken van het model van verticale integratie - waarbij intensieve samenwerking met de handel bestaat - maar gebundeld zonder tussenhandel de markt bedienen, waaronder supermarkten.

Binnen Coforta geven bestuur en directie die commerciële ruimte niet. Toch is er tot het einde van het jaar ruimte om nog tot overeenstemming te komen. Op 1 januari zijn telers pas definitief uitgeschreven. Het Coforta-bestuur wil juist bundeling tot stand brengen binnen de coöperatie.

De plannen van de telers van Coforta lijken los te staan van het onderzoek door stichting Stap om tot verbetering van de afzet te komen. "Toch kan er goed overlap bestaan met de resultaten van het onderzoek", stelt een betrokken teler.

Eerder deze week liet Paprika NL-voorzitter Frank Hendriks weten nog steeds een toekomst binnen Coforta te zien, mits de voorwaarden aangepast worden. Op twitter liet Hendriks eerder weten dat na de oprichting van veiling Broek op Langedijk in 1887 de geschiedenis zich lijkt te herhalen. Het is niet duidelijk of de veilklok een belangrijke rol speelt in de plannen.

Paprika NL was de afgelopen maanden met telersverenigingen als Best Growers Benelux en Versdirect in gesprek over samenwerking. Het is niet duidelijk of deze groepen ook bij de plannen betrokken zijn. Een teler noemt het aannemelijk.

Maandag komt eerst Coforta met een persconferentie, waarna ’s middags de betrokken telers op een andere locatie een toelichting zullen geven. Thijs Jasperse is woordvoerder voor deze telers. Hij was eerder trekker van samenwerking in associaties voor producentenorganisaties.

Voor Coforta zal het vertrek van telers met een omzet van meer dan 200 miljoen euro mogelijk organisatorische gevolgen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.