Home

Nieuws 237 x bekeken

Gevaar door vervuilde grond op 414 plekken

Den Haag - In Nederland zijn deze zomer 414 plekken geteld waar de bodemverontreiniging een direct risico kan vormen voor de gezondheid van mensen.

Een woordvoerster van staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft dat bevestigd na een bericht hierover in Trouw woensdag. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Atsma volgens de woordvoerster met alle provincies en de 30 grootste gemeenten in kaart gebracht hoeveel zogeheten humane spoedlocaties er nog zijn. Op 1 juli van dit jaar stond de teller op 414, terwijl op 1 juli 2008 er nog 1832 plekken waren met 'potentiële humane risico's'.

In 2009 is afgesproken dat deze spoedeisende locaties voor 2015 worden gesaneerd of dat tenminste de risico's beheersbaar zijn gemaakt. Provincies en gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk.

Bij humane spoedlocaties gaat het niet alleen om de verontreiniging, maar ook hoe de grond wordt gebruikt. De risico's voor de gezondheid zijn bijvoorbeeld groter als groenten worden gegeten uit een (volks)tuin met een vervuilde bodem of als daarop kinderen spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.