Home

Nieuws

Georgië blokkeert Russische toetreding WTO

Tblisi - Onderhandelingen tussen Georgië en Rusland over de toetreding van laatstgenoemde tot de WTO zijn op niks uitgelopen.

Georgië heeft besloten zijn veto binnen de WTO uit te spreken tegen Russische toetreding, tenzij Moskou alsnog met een serie concessies komt. Georgië wil dat Rusland douaneposten in Zuid-Ossetië opheft en wijn en mineraalwater uit Georgië vrij toelaat tot de markt.

Rusland heeft de grootste economie die niet onder het op regels gebaseerde WTO-handelssysteem valt. De VS en EU kwamen eerder reeds tot een deal met de Russen, evenals alle andere leden van de 153 leden van de WTO. Het proces was niet eenvoudig: Rusland belooft importquota voor vlees te vergroten tot af te schaffen en productiesteun aan boeren in te perken.

Alle leden hebben echter vetorecht, dus ook het nietige Georgië. Georgië en Rusland vochten in 2008 een vijfdaagse oorlog uit over de politieke status van de Georgische regio Zuid-Ossetië. Georgië viel de omstreden regio’s militair binnen waarna Rusland de regio ontzette en de regio als land erkent.

Rusland stelt in een reactie op het stuklopen van de onderhandelingen dat de EU en VS Georgië moeten bewegen toch in te stemmen. In een eerdere analyse stelde de Nederlandse landbouwraad in Genève ook dat de belangen voor de VS en EU te groot zijn om de toetreding af te laten ketsen op het 4,6 miljoen inwoners tellende Georgië.

Mogelijk bieden de VS en EU zelf Georgië bijvoorbeeld handelsconcessies of goedkope leningen in ruil voor instemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.