Home

Nieuws 228 x bekeken

Gemeentes wijzen afstandsregel af

Den Haag – Gemeentes staan afwijzend tegenover het advies van de gezondheidsdiensten om geen woonhuizen toe te staan binnen een afstand van 250 meter van een stal met pluimvee of varkens.

GGD Nederland kwam vorige week met dat advies, in een reactie op het rapport-Aalders over de toekomst van de intensieve veehouderij. Bij nieuwbouw wil de GGD een afstandsnorm van 250 meter. Bij een afstand tot 1.000 meter zou een gezondheidsadvies moeten worden meegenomen in het vergunningstraject. Dit vanwege de uitstoot van fijnstof uit veestallen en de mogelijke gevaren daarvan voor de gezondheid van omwonenden.

De gemeentes zijn geen voorstander van deze vergunningsvoorwaarde, zo meldt de woordvoerster van de Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG). Gezondheid is geen grondslag om een vergunning te weigeren. In verband met Q-koorts is hierover jurisprudentie opgedaan, aldus de VNG. Boeren die om deze reden vergunning geweigerd wordt, zouden grote kans maken bij de rechter.

De VNG onderschrijft wel het belang van meeweging van gezondheidsaspecten bij de vergunningverlening, aldus de woordvoerster. Maar de huidige stand van onderzoek biedt hiervoor onvoldoende handvatten. Zo is wel bekend hoeveel fijnstof er vrijkomt uit de intensieve veehouderij, en ook van welke soort, maar niet wat het risico daar precies van is. De VNG wil eerst lopend onderzoek van de Gezondheidsraad afwachten.

Het interprovinciaal overleg (IPO) wil niet reageren en wacht eveneens het advies van de Gezondheidsraad af. Dat wordt pas medio volgend jaar verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.