Home

Nieuws 252 x bekeken

'GLB-voorstel doet niets aan voedselspeculatie'

Brussel – Landbouwcommissaris Dacian Ciolos doet in zijn voorstellen voor een nieuw landbouwbeleid helemaal niets aan het tegen gaan van speculatie met voedingsgewassen.

Daarom bieden de voorstellen van de Europese Commissie geen oplossing voor de voedselcrisis en de milieucrisis. Dat stelt de Europese Beweging voor Voedselsoevereiniteit en een ander GLB (Foodsovcap).

”De geïndustrialiseerde landbouw profiteert ten koste van een duurzame gezinslandbouw”, stelt de maatschappelijke organisatie. ”In plaats van duidelijke maatregelen voor marktbeheersing die de prijzen vanaf de boerderij stabiliseren op een fair niveau wil de Commissie geld besteden aan de zogenoemde ’crisis and globalisation funds’, die boeren zouden moeten compenseren voor verliezen als er een milieu- of voedselcrisis is en voor de negatieve gevolgen van de liberalisering van de markten.”

”Deze maatregelen zullen stijgende prijzen voor boeren niet tegenhouden en ze zullen ook geen beter inkomen of betere werkomstandigheden brengen voor mensen die in de voedselproductie werken. De voorstellen zullen de bloeiende voedselspeculatie op landbouwmarkten die resulteren in hogere voedselprijzen voor de Europeanen niet tegengaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.