Home

Nieuws

GD gaat varkensgezondheid onderzoeken via speeksel

Deventer – De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gaat luchtwegaandoeningen bij varkens via het speeksel onderzoeken.

De GD heeft hiervoor de GD Happy Bite ontwikkeld. Dit zijn touwen waar varkens mee kunnen spelen en in bijten. Het speeksel kan eenvoudig door de veehouder uit de touwen worden uitgewrongen voor analyse bij de GD.

Op dit moment is de GD de tests aan het valideren. Vanaf begin volgend jaar kan getest worden op PRRS en PCV-2. Later volgt ook influenza en andere pathogenen (ziekteverwekkers) die luchtweginfecties veroorzaken. Een groot voordeel van het testen van speeksel is dat er geen bloed getapt hoeft te worden door een dierenarts. Het speeksel wordt door de boer zelf in een testbuisje opgestuurd naar de GD. De ziektes worden op koppelniveau bepaald.

De pakketjes (met daarin touw, handschoenen, instructies, verzendbuisjes en retourenvelop) worden nu gratis uitgedeeld op de LIV in Hardenberg op de stand van de GD (nummer 541). Vanaf volgend jaar moeten de pakketten worden aangeschaft. De prijs zal maximaal 5 euro zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.