Home

Nieuws

GD: 50 Gumboro en 35 ILT-besmettingen

Deventer - Er zijn in 2011 inmiddels 50 Gumboro en 35 Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT)- besmettingen bij kippen gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De meest recente Gumboro besmetting betreft een besmetting bij een opfoklegbedrijf in de omgeving van Almelo. De meeste meldingen komen uit Zuid-Oost Brabant.

Van de 35 ILT- besmettingen zijn tot nu toe 28 bevestigd door de GD. De laatste besmetting (27 september) betrof leghennen van 49 weken oud. De gemelde besmettingen betroffen 11 maal vleeskuikens, tweemaal vleesvermeerdering, vijf maal opfokleghennen, 14 maal leghennen, éénmaal legvermeerdering en tweemaal sierpluimvee.

De ziekte van Gumboro, ook wel Infectious Bursal Disease (IBD) wordt veroorzaakt door een virus en komt algemeen voor onder pluimvee. Het virus veroorzaakt met name problemen bij jonge dieren en veroorzaakt uitval die kan oplopen tot wel 50 procent. ILT is een virusziekte die gepaard gaat met milde tot ernstige ademhalingsproblemen, productiedaling en sterfte. De ziekte komt voor bij kippen, fazanten en pauwen. Er zijn verschillen in de pathogeniteit van verschillende ILT-virusstammen.

Of registreer je om te kunnen reageren.