Home

Nieuws

Franse tarwe blijft gewild in Egypte

Caïro – Egypte blijft geïnteresseerd in tarwe uit Frankrijk. Maar dan moet Franse tarwe wel goedkoper worden aangeboden, zei vice-voorzitter Nomani Nomani van de General Authority for Supply Commodities (GASC), het Egyptische staatsbureau dat agrarische grondstoffen importeert, op een bijeenkomst in Caïro. Dat meldt persbureau Reuters.

Egypte heeft deze week opnieuw tarwe gekocht in Rusland. Inclusief transportkosten is tarwe uit Rusland 23 dollar per ton goedkoper dan Franse tarwe. Egypte verbruikt jaarlijks ongeveer 14 miljoen ton tarwe, waarvan de helft wordt geïmporteerd. Dat maakt het land tot de grootste tarwe-importeur ter wereld.

Volgens Reuters heeft Frankrijk vorig seizoen bijna 2,5 miljoen ton tarwe aan Egypte geleverd. Rusland had toen een exportverbod. Daardoor kon de totale Franse tarwe-export met 14 procent toenemen naar 19,6 miljoen ton. Sinds 1 juli geldt het exportverbod niet meer. Het Egyptische bureau GASC heeft sindsdien 2,34 miljoen ton tarwe gekocht in Rusland, 180.000 ton in Roemenië en 120.000 ton in Kazachstan.

Nomani stelt dat het GASC let op de verhouding tussen kwaliteit en prijs. ”De kwaliteit van het graan uit de Zwarte Zee regio is verbeterd. In onze tenders geven we aan welke kwaliteit we willen en we kiezen dan voor de beste prijs.”

Sinds de opheffing van het verbod exporteert Rusland veel graan. De overheid heeft aangekondigd exportheffingen in te voeren als de graanvoorraad in daalt onder de 24 miljoen ton. Het GASC heeft Rusland gevraagd geen heffing op te leggen. Toen Rusland vorig jaar augustus het exportverbod instelde, moest Egypte de tarwe elders duurder inkopen. Dat leidde tot een verhoging van de voedselprijzen. Daardoor ontstonden onlusten die ex-president Moebarak de kop kostte.

Of registreer je om te kunnen reageren.