Home

Nieuws

Franse runderslacht onder druk

Parijs – Franse abattoirs verwerken de laatste paar maanden gemiddeld zo’n vijftien procent minder runderen dan een jaar geleden.

Volgens de organisatie van vleesbedrijven SNIV-SNCP komt dat door de sterk toegenomen export van levend vee ‘die de Franse veeprijzen en vleesbedrijven ondermijnt’.

De Franse rundveewereld heeft samen met het ministerie van landbouw in augustus een nieuwe organisatie GIE Export opgezet om de export van levend vee te stimuleren en zo de veeprijzen op een hoger plan te brengen. Volgens minister Bruno le Maire van landbouw werpt dat nu al de nodige resultaten af. Zo hebben inmiddels landen als Turkije, Egypte en Irak de markt voor levend rundvee uit Frankrijk open gesteld en wordt daarover met Rusland onderhandeld.

SNIV-SNCP maar ook de overkoepelende bond van coöperaties Coop de France verzetten zich echter hevig tegen het stimuleren van de export. Volgens SNIV-SNCP zijn de gevolgen nu ook duidelijk merkbaar. Doordat er meer dieren worden uitgevoerd, loopt het aanbod in de slachthuizen duidelijk terug.

‘’Wat gebeurt er straks, moeten ze net als de autofabrikanten de productie een paar dagen per week stil leggen’’, vraagt de vleesclub zich af. De organisatie vreest dat binnenkort meer vlees uit derde landen, zoals in Zuid-Amerika, aangevoerd moet worden om het dreigende tekort aan vlees op te vangen. “En dan hebben we precies het tegenovergestelde bereikt van wat GIE-Export eigenlijk beoogt, dan gaan de veeprijzen juist omlaag in plaats van omhoog.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.