Home

Nieuws

Franse coöperaties groeien maar blijven uit top 5

Parijs – De grote Franse agrarische coöperaties zijn tussen 2005 en 2010 met 15 tot 18 procent per jaar gegroeid.

In dezelfde periode bleef de groei bij hun collega’s elders in Europa beperkt tot 10 procent of minder. Toch zijn de Franse coöperaties er nog niet in geslaagd door te dringen tot de top 5 van agrarische coöperatieve ondernemingen in Europa.

Dat blijkt uit een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers PWC. Het rapport vermeldt daarbij dat het aantal coöperaties in de Franse landbouw in die periode is terug gelopen van 3.200 naar 2.580. Dat komt vooral door een reeks overnames en andere consolidaties. Volgens PWC hebben alleen vorig jaar al 87 van dat soort transacties plaatsgevonden.

De grootste Franse coöperatie is In Vivo dat een omzet haalt van ruim 5 miljard euro en 6.300 werknemers telt. In Vivo is echter op haar beurt weer een koepel van 273 kleinere agrarische coöperaties. De andere grote overkoepelende coöperaties zijn Sodiaal en Terrena. Die grote Franse groepen zijn breed georiënteerd met meestal activiteiten in de inkoop en verkoop van en voor zowel akkerbouw- als veeteeltbedrijven. Dat onderscheidt hen van de meer gespecialiseerde top 5-bedrijven onder de Europese coöperaties die volgens een overzicht van PWC Frankrijk wordt aangevoerd door FrieslandCampina en Vion gevolgd door Danish Crown, Arla en Sudzucker. In Vivo komt vervolgens op de zesde plaats met Sodiaal en Terrena na het Ierse Kerry op de plaatsen acht en negen.

Of registreer je om te kunnen reageren.