Home

Nieuws 329 x bekeken 4 reacties

Fosfaatuitstoot stijgt sterk

Voorburg - De fosfaatuitstoot van de veehouderij lag in 2010 fors hoger dan in 2009. Dat blijkt uit CBS-cijfers.

De Nederlandse veestapel stootte in 2010 178,9 miljoen kilo fosfaat uit en 489,7 miljoen kilo stikstof. Dat is 4,1 miljoen kilo fosfaat (2,3 procent) en 5,5 miljoen kilo stikstof (1,1 procent) meer dan in 2009. De groei zit vooral bij het rundvee. Dat produceerde in 2010 96,2 miljoen kilo fosfaat, een toename van 4,2 miljoen kilo (+4,6 procent). Ook bij het pluimvee steeg de fosfaatproductie en wel met 0,3 miljoen kilo (1,0 procent) tot 29,1 miljoen kilo. Bij de varkens daalde de fosfaatuitstoot met 1,0 miljoen kilo naar 45,5 miljoen kilo.

Opvallend is de forse toename bij de kleine diersoorten. Die waren in 2010 gezamenlijk goed voor 8,1 miljoen kilo fosfaat, een toename met 0,6 miljoen kilo (8 procent). De ene helft hiervan zit bij de schapen en geiten die in 2010 4,1 miljoen kilo fosfaat produceerden. De andere 0,3 miljoen kilo productiegroei zit bij de konijnen en pelsdieren. De fosfaatproductie steeg bij die diersoorten in 2010 met 30 procent naar 1,3 miljoen kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter roozen

  RAAR is daar een verklaring voor of hebben ze bij het CBS zitten slapen en de getallen niet gecontroleerd, Of zijn ze misschien door een Tilburgse hoogleraar berekend??????

 • no-profile-image

  En daarom moeten de varkenshouders van lto 10 miljoen fosfaat inleveren kunnen de koeienboeren in 2015 onbeperkt groeien om in 2017 opnieuw mestqouta in te voeren

 • no-profile-image

  Dat er bij rundvee een extra uitstoot van fosfaat is is logisch. Lto wilde meer melkquotum, dus er kwam meer melkquotum, met als gevolg meer rundvee. Daardoor zitten we als sector opgescheept met extra fosfaat uitstoot door lto veroorzaakt. lto heeft er wel een oplossing voor, namelijk: nieuwe mestwet, oftewel verplicht extra mest afvoeren, dus meer kosten maken. Durven ze nog te zeggen dat lto voor de blijvers is, met het lto beleid zullen er maar weinig blijvers zijn. lto is zodoende haar eigen bestaansrecht, als die er zou zijn, wel heel snel aan het afbreken.

 • no-profile-image

  Gelukkig kunnen ze boeren ALLES wijsmaken!

Of registreer je om te kunnen reageren.