Home

Nieuws

Foodwatch eist exit banken uit agrarische grondstoffenhandel

Berlijn - De private voedselveiligheidswaakhond Foodwatch start in Duitsland een landelijke actie tegen financiële speculatie op de markt voor agrarische grondstoffen.

Doelwit van de actie zijn de banken, die ervan worden beschuldigd de voedselprijzen met hun speculatieve transacties op te drijven. De banken zijn zo ook medeplichtig aan de honger in de wereld, vindt Foodwatch, dat zijn beweringen zegt te hebben onderbouwd in een woensdag bij de lancering van de actie gepresenteerd rapport met de titel 'De hongermakers – Hoe Deutsche Bank, Goldman Sachs & Co. op kosten van de armsten met voedsel speculeren.'

De politiek wordt ervan beticht passief toe te kijken, terwijl de banken er alle belang bij hebben om de status quo vast te houden. ”Zij profiteren door hun tarieven altijd en zonder enig risico van de speculatie met voedsel, onafhankelijk van de vraag hoe de prijzen zich ontwikkelen en of hun klanten met de papieren winst maken of verlies lijden. Het risico dragen de beleggers – en de allerarmsten als ze zich door de sterke prijsverhogingen geen levensmiddelen meer kunnen veroorloven.” Van de politiek eist Foodwatch dat er positielimieten komen in de speculatieve termijnhandel met grondstoffen en dat institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen van deze handel worden uitgesloten.

Beleggingsfondsen en certificaten voor grondstoffen moeten verder worden verboden. Om de eisen kracht bij te zetten wordt de burgerij opgeroepen online een protestschrijven met de leus ’Handen af van de akker, man!’ te ondertekenen, dat zich speciaal richt aan Josef Ackermann, de president-directeur van Deutsche Bank, volgens Foodwatch één van de grootste investmentbanken ter wereld, en voorzitter van het Institute of International Finance (IFF), het wereldwijde samenwerkingsverband van financiële banken en instellingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.