Home

Nieuws

'Financiële wereld investeert nauwelijks in Duitse landbouwgrond'

Braunschweig - In de Duitse landbouw is geen sprake van verhoogde activiteit van investeerders van buiten de agrarische sector. Dat constateert het Johann-Heinrich-von-Thünen-Instituut (vTI) in een rapport dat is opgesteld op verzoek van het landbouwministerie.

Fondsen of internationale financiële maatschappijen spelen op de Duitse grondmarkt geen rol, of het moest zijn via stille participaties, maar ook daarover heeft het vTI, een landbouwresearchinstelling, geen informatie boven tafel kunnen krijgen.

Lokaal zijn hier en daar wel grote niet-agrarische beleggers van de partij. Hier noemt het vTI Steinhoff Holding en JLW Holding. Wel-agrarische investeerders zijn KTG Agrar en Tonkens Agrar.

Laatstgenoemde maatschappij wordt geleid door de in Oost-Duitsland actieve Nederlander Gerard Tonkens die vorig jaar zomer zijn onderneming naar de beurs bracht. Tonkens Agrar beheert volgens het vTI alles bij elkaar 2900 hectare.

KTG Agrar heeft een aanzienlijk groter areaal in portefeuille, namelijk 35.000 hectare, waarvan 7000 hectare buiten Duitsland, namelijk in Litouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.