Home

Nieuws 171 x bekeken

'Financiële speculanten doen landbouwgrondstoffenmarkten goed'

Giessen – Speculatie op de markten voor landbouwgrondstoffen draagt niet bij aan een verscherping van het wereldvoedselprobleem. Dat zegt de Duitse landbouweconoom Peter Michael Schmitz van het Institut für Agrarpolitik van de universiteit van Giessen.

De prijsopdrijvende en prijsdestabiliserende werking van het financiële gejongleer met graan en andere agrarische basisproducten is naar zijn opvatting empirisch niet aangetoond.

Schmitz wijst daarmee de beschuldigingen van de hand die vorige week werden geuit door consumentenorganisatie Foodwatch Duitsland aan het adres van onder meer de Deutsche Bank. Speculatie is volgens Schmitz zelfs goed voor de markten in kwestie, omdat daarmee voor de nodige liquiditeit ter beveiliging van hedgetransacties wordt gezorgd.

Tevens wordt de prijsvoorspellingsfunctie van de warentermijnbeurzen verbeterd. Zo bekeken is speculatie een noodzakelijk nevenverschijnsel van volatiele markten, vindt Schmitz.

”Prijsstijgingen en prijsschommelingen kunnen weliswaar in enkele afzonderlijke gevallen de voedselvoorzieningsveiligheid verscherpen, maar ze zijn niet de oorzaak van honger en armoede en daarvoor ook niet maatgevend verantwoordelijk. De oorzaken zijn voor 90 procent zelf gemaakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.