Home

Nieuws 173 x bekeken

FLI: onderzoek nodig naar rol van wild bij MKZ

Greifswald – De rol van wilde zwijnen bij de verspreiding van mond- en klauwzeer (MKZ) moet opnieuw onder de loep worden genomen. Dat stellen onderzoekers van het Friedrich Loeffler Institut (FL) in Greifswald.

Het FLI is het Duitse zusterinstituut van het Nederlandse Centraal Veterinair Instituut.

Het Duitse onderzoeksinstituut zegt dat de huidige verspreidingsmodellen nog zijn gebaseerd op gegevens uit de jaren zestig, toen wild geen rol speelde bij een uitbraak. Maar inmiddels zijn de aantallen wilde zwijnen in Duitsland veel hoger dan toen. Daarom is een nieuwe risico-inschatting nodig, zeggen de onderzoekers.

Bij proefdieronderzoek met Duitse wilde zwijnen en MKZ-virus uit Bulgarije is gebleken dat de wilde dieren al een dag na de besmetting virus uitscheiden. De dieren hebben nauwelijk uiterlijke verschijnselen. Ondanks blaren aan de klauwen, bewegen ze niet minder en hebben ze ook niet minder eetlust. ”MKZ bij wilde zwijnen wordt pas bij zorgvuldig onderzoek van de klauwen van gedode dieren opgemerkt”, aldus de onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.